Kategorie
Ostatnie artykuły
Search on blog
Masz pytanie?
Skontaktuj się z naszą firmą, wypełniając formularz kontaktowy
Separatory tłuszczu do małej gastronomii
Kto i kiedy powinien stosować separator tłuszczu?
Zbyt duża ilość odprowadzanych do kanalizacji ścieków zawierających tłuszcze powoduje oblepianie rurociągów i w konsekwencji ich zatykanie. Ponadto zostaje zaburzone prawidłowe funkcjonowanie oczyszczalni ścieków poprzez zwiększone zużycie tlenu do odseparowania frakcji tłuszczowych. Przepisy w tym zakresie reguluje Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 8 lipca 2004 r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego. Wobec tego, separator tłuszczu powinien być zamontowany w obiektach gastronomicznych takich jak restauracje, bary, kawiarnie oraz wszędzie tak, gdzie konieczne jest oczyszczenie wody zawierającej oleje i tłuszcze spożywcze.
Zasada działania separatora
Zasada działania separatorów tłuszczu nie jest skomplikowana i sprowadza się do praw fizyki związanych z grawitacją. Substancje cięższe w wodzie opadają na dno podczas gdy substancje lżejsze, takie jak tłuszcze i oleje wypływają na powierzchnię. Tym samym tworzą one warstwę, która zostaje zatrzymana właśnie przez separator. Dzieje się tak, ponieważ są to urządzenia modułowe, składające się z 2 zbiorników – separatora właściwego, w którym poprzez zastosowanie syfonów na wlocie i wylocie oraz osłon i przegród, na powierzchni ścieków następuje gromadzenie się tłuszczów lekkich oraz osadnika w którym zatrzymują się wytrącone zawiesiny oraz części stałe.
Rodzaje separatorów tłuszczu
Na rynku dostępnych jest wiele modeli separatorów tłuszczu. Można je podzielić ze względu na sposób montażu:
- Separatory wewnętrzne
Występują jako urządzenia podzlewozmywakowe lub wolnostojące. Te pierwsze przeznaczone są do mniejszych przepływów ścieków (0,5 l/s), nadają się zatem do niewielkich obiektów gastronomicznych. Mają postać zbiorników ze stali nierdzewnej lub tworzyw sztucznych umieszczanych za zmywarką lub pod zlewem. Do większych obiektów stosuje się separatory podłogowe lub wolnostojące, umieszczane w wydzielonych, wentylowanych pomieszczeniach ulokowanych blisko rampy lub placu manewrowego co ułatwia odbiór i transport zanieczyszczeń. Zbiorniki wykonane są z polietylenu wysokiej gęstości (HDPE) lub stali nierdzewnej. Urządzenia mogą być obsługiwane ręcznie, półautomatycznie lub automatycznie.
- Separatory zewnętrzne
Jeśli z jakiś powodów w budynku nie można wydzielić odpowiedniego pomieszczenia na separator tłuszczu, stosuje się separatory umieszczane na zewnątrz, wykonane jako podziemne zbiorniki z betonu, tworzyw sztucznych (HDPE, laminat) i żeliwa. Lokalizacja separatora poza obrysem budynku jest bardziej higieniczna i łatwiejsza w eksploatacji – tłuszcz i osady stałe usuwane są okresowo, przez odpowiednie służby.
Separatory tłuszczu SANIGREASE
W ofercie firmy SFA Poland znajdziemy wysokosprawne separatory tłuszczu SANIGREASE. Konstrukcje tego typu oddzielają tłuszcz spożywczy z wody na zasadzie flotacji. SANIGREASE T24 to jeden z najmniejszych separatorów dostępnych na rynku. Lekki, wykonany z tworzywa HDPE idealnie znajdzie zastosowanie w niewielkich lokalach gastronomicznych, takich jak bary lub food trucki. Ze względu na swoje niewielkie wymiary wymaga codziennego czyszczenia.
Separatory SANIGREASE serii T to modele wykonane ze stali nierdzewnej przeznaczonych do montażu przy zlewach kuchennych w miejscach do częstszego przygotowywania posiłków. Wyposażone w zdejmowany osadnik resztek organicznych, nóżki o regulowanej wysokości oraz zawór spustowy, sprawiają, że są niezwykle łatwe w codziennej eksploatacji.